Husdjur kan hållas lika kära som mänskliga familjemedlemmar, så när de blir sjuka kan det kännas traumatiskt. Att de inte har möjlighet att uttrycka vad som är fel gör att man som djurägare kan känna sig väldigt maktlös; för att inte tala om osäker kring den hjälp som finns att tillgå. Ska man välja ett djursjukhus eller ska man åka till en veterinärklinik? Bör man ringa först eller är det bara att dyka upp? Det kan vara många frågor som är stressande att försöka reda ut när det lilla djuret samtidigt lider.

 

Djursjukhus eller veterinärklinik

En tumregel när man överväger om man ska uppsöka en veterinär i kallhäll eller åka till ett djursjukhus är att det beror på vilken dag och tid på dygnet det är, samt om man hinner ringa först eller behöver åka in akut. Att åka oanmäld till ett djursjukhus är som att åka som människa till akuten, medan en veterinärklinik kan liknas vid vårdcentralen. Djursjukhusen har öppen dygnet runt och där finns mer resurser, så om djuret är allvarligt skadat, väldigt sjukt, behöver vård dygnet runt eller insjuknar utanför ordinarie arbetstider så är det rätt ställe att uppsöka. Dock bör man alltid ringa först om man har möjlighet. Rör det sig om något mindre allvarliga saker så passar en veterinärklinik bra. 

 

 

Personal som arbetar med djur

Om man åker till en veterinärklinik eller djursjukhus så kan man komma att träffa människor i olika typer av vårdande roller. Veterinären är som en läkare för djur, och hens utbildning är också nästan lika lång. Det är veterinären som tar medicinska och kirurgiska beslut samt utför operationer. En djursjukskötare är ungefär som en sjuksköterska och kan ta vissa beslut, utföra behandlingar och assistera vid exempelvis operationer. En djurvårdaren är i sin tur likvärdigt med en undersköterska och tar främst hand om djurens grundbehov men får även genomföra enklare behandlingar.