Ett naturmaterial som människan har använt i tusentals år är fårskinn och ull. Ett värmande fårskinn började man använda sig av vid samma tidpunkt som man började ha tamdjur. Det är naturligtvis en självklarhet att ta tillvara på skinnet, som är användbart till så mycket. Ullen har använts till vävning, tovning och tillverkning av kläder, långt tillbaka i tiden fram till i våra dagar. Av skinnen har man tillverkat mössor, vantar, västar, tofflor, skor, och fällar. Ullens unika egenskaper har gjort den till ett oumbärligt material för människan. Ett material som har utvecklats i samklang med natur och efter klimat.

 

Mångsidiga fårskinn

Fårskinnets egenskaper att isolera och värma är en viktig faktor. Ullens naturliga innehåll av fett gör den också vattentät och smutsavvisande. Beredda skinn blir fantastiska fällar att ha på sittplatser, bänkar eller på golvet som en matta. Tänk att få sätta ner fötterna i en härlig mjuk fäll vid sängen på morgonen. Fårskinn går också utmärkt att sy i, tillräckligt mjuka men ändå stabila för att sy allehanda plagg med. I Sverige är Gotlandsfårets päls och skinn särskilt eftertraktade. Inte bara för att de är vackert gråmelerade utan för att kvalitén lämpar sig särskilt väl för fällar. 

 

 

Gotlandsfår ger hög kvalitet

De har sitt ursprung på Gotland som namnet antyder. Men de finns spridd över hela landet. Det är uppskattat för produktion av kött och av pälsskinn. Karaktäristiken är gråa får med svart huvud och svarta ben. Pälsen är fint glansig och lockig. Båda könen saknar horn, och tackorna får två till tre lamm på våren. När de föds är lammen svarta, men pälsen ljusnar under sommaren. Bortsett från att det är en mycket lämplig ras för både kött, päls- och ullproduktion så är gotlandsfår utmärkta för att ha inom landskapsvård i norden. De har en förmåga att väl utnyttja olika typer av betesmarker.